Belasting-update.net

(Actueel belasting nieuws)

Geen angst voor vermogensbelasting

Volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek in het Belgische Ukkel vestigen zich jaarlijks 7000 Nederlandse gezinnen in België. “Er keren uiteraard ook Nederlanders terug naar hun geboorteland.

Per saldo komen er in België ieder jaar 7000 Nederlanders bij”, zegt Robert Maarschalkerweerd die in Antwerpen al jaren het NederBelgischMagazine uitgeeft. Een tijdschrift voor Nederlanders die in België wonen.

Het zijn de laatste jaren vooral tweeverdieners die de Belgische grens over trekken om er een (goedkoper) huis te kopen. Ze blijven wel in Nederland werken.

Als er bij de 7000 Nederlanders die jaarlijks naar België verhuizen miljonairs zitten, hoeven die niet bang te zijn dat ze straks geconfronteerd worden met een vermogensbelasting die België nu nog niet kent. In een van de voorstellen van premierskandidaat en formateur Elio di Rupo (Waalse PS) wordt gewag gemaakt van de invoering van de vermogensbelasting. En juist voor die belasting hebben veel Nederlanders de afgelopen jaren hun land de rug toegekeerd. "Angst dat die belasting er snel komt, hoeven ze niet te hebben", verzekert Maarschalkerweerd. “De socialisten, dus ook Di Rupo, praten al meer dan dertig jaar over de invoering van die belasting. Het is er nog nooit van gekomen.”

Ook nu lijkt het voorstel, waarin ook staat dat de bezitters van dure bolides als Porsches meer belasting moeten gaan betalen, in een vroeg stadium te sneuvelen. Financiële adviseurs van de NVa (Nieuwe Vlaamse Alliantie) die Di Rupo nodig heeft om eindelijk een regering te vormen, hebben de NVa al in het oor gefluisterd de voorstellen van de Waal Di Rupo compleet van tafel te vegen.

Di Rupo wil dat vermogende inwoners van België 0,5 procent belasting betalen over een vermogen van meer dan 1,25 miljoen euro. Ook moet er belasting betaald worden over beurswinsten, vindt Di Rupo die koortsachtig zoekt naar een overeenkomst tussen negen partijen om een federale regering te kunnen vormen.

Voorlopig zal er weinig veranderen voor de vermogende Nederlanders in rijke gemeenten als Brasschaat, Schoten en Schilde. Daar staat wel een aantal prachtige villa's te koop, maar volgens Maarschalkerweerd komt dat door de vergrijzing van de bevolking. “De ouderen trekken naar de stad waar ze een appartement kopen. De villa’s die ze destijds voor heel veel geld gekocht worden, brengen nu minder op en het duurt langer voor ze verkocht worden. Ze moeten wat geduld hebben.”

Nog altijd is het voor mensen met veel geld aantrekkelijk om naar België te verkassen. Maarschalkerweerd: "Als je een vennootschap hebt met daarin veel geld, breng je in Nederland veel naar de fiscus. In België kost dat nauwelijks iets. En in België is het nog altijd veel gemakkelijker om schenkingen te doen aan kinderen en de successierechten te omzeilen. Ik zeg altijd: voor het wonen en vermogen is België goed. Om te werken en ondernemen is Nederland beter. Als je dat kunt combineren, is het absoluut aantrekkelijk".

Terug naar de beginpagina >>

Copyright © Belasting-Update.net. All Rights Reserved.