Belasting-update.net

(Actueel belasting nieuws)

Grootschalige belastingfraude met teruggaaf ontdekt

Criminele organisaties blijken asielzoekers, daklozen of mensen in de schuldsanering te gebruiken om onterecht geld van de belasting terug te krijgen. De afgelopen twee jaar is op deze manier voor zo·n 45 miljoen euro gefraudeerd.

Staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Financiën) maakte woensdag bekend de fraude met voorrang te willen aanpakken, liet hij in een brief aan de Tweede Kamer weten. In totaal zijn 150 medewerkers van het FIOD, Openbaar Ministerie en het meldpunt identiteitsfraude op de zaak gezet.

Hypotheekrenteaftrek

De criminelen lieten asielzoekers, daklozen of mensen met grote schulden met vervalste gegevens geld terugvragen. Zo konden de mensen bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek krijgen zonder dat zij een huis bezaten. De Belastingdienst controleert niet altijd of iemand wel een hypotheek van de genoemde waarde heeft.

De criminelen deden zich voor als belastingadviseurs en beloofden hun ·medewerkers· een flink voorschot. Daarvoor moesten zij dan wel provisie betalen.

45 miljoen euro

In totaal ontdekte de Belastingdienst in de afgelopen twee jaar 45.000 gevallen van fraude die in totaal 135 miljoen euro wilden terugkrijgen. In een deel van de gevallen is de fraude ontdekt en 90 miljoen euro is niet uitgekeerd. Een aantal fraudeurs heeft ook hoge gevangenisstraffen gekregen.

De Belastingdienst heeft 45 miljoen euro onterecht uitbetaald. "De fiscus probeert dit geld terug te krijgen, maar dat is niet eenvoudig", zegt Weekers.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is geschrokken van hoe simpel het is om de Belastingdienst op te lichten. "Al anderhalf jaar geleden beloofde de regering fraude met de voorlopige teruggave aan te pakken. Daar komt te weinig van terecht", zegt de CDA·er. Het CDA pleit ervoor gegevens te koppelen, zodat mensen geen geld kunnen terugkrijgen dat ze nooit hebben betaald.

Terug naar de beginpagina >>

Copyright © Belasting-Update.net. All Rights Reserved.