Belasting-update.net

(Actueel belasting nieuws)

Smartengeld Joden meteen naar fiscus

Joodse overlevenden van de Holocaust zijn boos dat de Belastingdienst een graantje meepikt van hun smartengeld. Zij krijgen het geld belastingvrij van Duitsland, maar in Nederland wordt het bedrag alsnog belast.

Van het smartengeld blijft weinig over, zegt Vera Schwarzmann. "Weet je wat je overhoudt? Net genoeg voor een bosje fresia's".

Voorzitter Flory Neter van het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers concludeert: "De Nederlandse overheid vaart wel bij het feit dat de Duitse overheid smartengeld uitkeert. Duitsland keert zo dus voor nop uit".

Duitsland keert 270 euro per maand smartengeld uit aan mensen die kunnen aantonen dat ze het mikpunt waren van de Jodenvervolging. Het gaat om Joden die ten minste twaalf maanden ondergedoken hebben gezeten of meer dan zes maanden opgesloten zaten in een concentratiekamp.

Het bedrag van 270 euro is belastingvrij. Ook Nederland heft over dit geld geen inkomstenbelasting, maar de Belastingdienst telt het smartengeld wel mee bij de heffing van sociale premies en de verstrekking van toeslagen. Veel ontvangers van het smartengeld lopen daardoor hun zorg- of huurtoeslag mis.

Onterecht vinden de slachtoffers en ook het CDA. "Het zou Nederland sieren als we hier geen belasting over heffen", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omzigt. Hij vindt dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers daar werk van moet maken. "Die 270 euro voor mensen die jaren ondergedoken hebben gezeten en hun hele familie hebben verloren, hallo zeg".

Omzigt en Neter benadrukken allebei dat het niet gaat om mensen met veel geld. Voordat Duitsland het smartengeld uitkeert, kijkt het al naar het vermogen en het inkomen. Neter: : Als het geld bij jou thuis over de plinten klotst, krijg je het niet". Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) laat via een woordvoerder weten dat hij er, ondanks afwijzingen door zijn voorgangers, opnieuw "open naar gaat kijken".

Dit is verdienen aan Joods oorlogsverdriet

Van het smartengeld dat Vera Schwarzmann uit Duitsland krijgt omdat ze maar ternauwernood de Holocaust overleefde, blijft bitter weinig over. De Belastingdienst heft hierover sociale premies en dankzij het extraatje krijgt ze geen zorgtoeslag en geen huursubsidie meer. "Dit is geld verdienen aan Joods oorlogsverdriet".

Sinds Vera Schwarzmann (71) het smartengeld krijgt overgemaakt voelt ze zich "bekogeld met blauwe enveloppen", "De zorgtoeslag verviel, de huurtoeslag viel weg, de premie volksverzekeringen ging er vanaf. Nou, maak dan je borst maar nat. Per jaar gaat het om duizenden euro's. Van het smartengeld bleef onder de streep maar weinig over. Weet je wat je overhoudt? Een bosje fresia's".

Bij de toekenning van het geld kijkt Duitsland al naar het inkomen. "Als je een riant pensioen hebt, krijg je het niet". Het gaat ook niet om grote bedragen, maar op het verpleegsterspensioentje van Schwarzmann is het een mooie aanvulling. "Een extraatje, 270 euro per maand. Het is net de franje van het kleedje".

Maar dit bedrag, waarover in Duitsland al belasting is betaald, komt ook de Nederlandse fiscus niet ongeschonden voorbij. Dit is geld verdienen aan Joods oorlogsverdriet. Je krijgt bijna de neiging te zeggen: "nou, hou het maar".

Schwarzmann behoort tot de honderden kinderen die uit de Hollandsche Schouwburg werden gesmokkeld, waar de Amsterdamse Joden zich moesten melden voor deportatie naar kamp Westerbork. Bijna haar hele familie werd vermoord. Het smartengeld ervoer ze als een "warme boodschap". Maar die is nu door de Nederlandse overheid aan gruzelementen geslagen.

Voor het gerechtshof in Arnhem eist ze daarom volgende maand fiscale vrijstelling over het smartengeld. Het smartengeld is belangrijk voor Schwarzmann. Er spreekt internationale erkenning uit, vindt ze. "Ze kunnen er nooit mee rechtzetten wat ons is aangedaan. Dat verwacht ik ok niet. Maar het is een mooi gebaar", vindt ze. En ja, dat gaat in de vorm van geld. "Hadden ze dat dan met een bosje bloemen of een doos bonbons moeten doen?"

Voor de oorlogsgetroffenen vormt het toch al een zware belasting om de aanvraagformulieren in te vullen, omdat het oude herinneringen oproept. "Het is ontzettend pijnlijk. Je moet die hele rugzak weer openmaken", zegt Flory Neter, voorzitter van het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers. "En dan word je blij gemaakt met een dooie mus".

Volgens haar schatting gaat het om zo'n zes tot achtduizend personen. Het zijn vooral vrouwen die het smartengeld krijgen omdat ze niet of nauwelijks pensioen hebben opgebouwd bovenop hun AOW. "Het einde van het liedje is dat deze vrouwen, die toch al van een minimum-uitkering leven, er helemaal niet op vooruitgaan", zegt Neter. "Van die 300 euro kun je eens voor je laten koken, iemand boodschappen laten doen of je kinderen opzoeken. Dat zijn nou net de dingen die je oude dag veraangenamen".

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vraagt staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) nog eens goed naar het smartengeld te kijken. Ook verwijst hij hem fijntjes naar Duitsland. Toen vorig jaar bleek dat voormalige dwangarbeiders een forse naheffing kregen van de Duitse belastingdienst, zorgde dat voor commotie in Nederland. De Duitse politiek reageerde daarop pijlsnel met een wet om deze pijnlijke misser te repareren. "Netjes opgelost", oordeelt Omtzigt.

Voor Weekers moet het profijt dat Nederland trekt uit het Duitse smartengeld toch genant zijn als hij zijn Duitse ambtsgenoot weer onder ogen komt, schat Omtzigt zo in. Van de Duitse zusterpartij CDU heeft het CDA-Kamerlid al begrepen dat het ook in het Duitse parlement aan de kaak wordt gesteld.

Terug naar de beginpagina >>

Copyright © Belasting-Update.net. All Rights Reserved.